Quiche se slaninou na červeném víně
Vypadá a chutná jako z francouzské pekárny, přitom je velmi nenáročný na přípravu. Až slaný koláč vytáhnete z trouby, té vůni odoláte jen těžko.
Quiche (čtěte kiš) se dá jíst za tepla i za studena. Taky ho můžete upéct jako dort pro oslavence “slanožrouta”, kterému sladké moc nejede. Když vám náhodou zbyde kousek od večeře, přijde vhod druhý den. Quiche se uleží do druhého dne a bude ještě lepší! Navíc komu by se chtěla chystat snídaně po náročnějším večírku...
Až se pustíte do přípravy quiche, těsto určitě nechte odležet – lépe se s ním pak pracuje. Čekání si samozřejmě zkraťte sklenkou Rybízáku. Ovocné víno beztak otevřete už během pečení, protože ho využijete do náplně.
Suroviny pro 4 osoby:
Těsto
- 150 g hladké mouky
- 1 žloutek
- 75 g másla (rozkrájené na kostičky)
- špetka soli
- 3 lžíce studené vody
Náplň
- 3 červené cibule
- 200 ml rybízového vína
- 3 lžíce oleje
- 100 g slaniny na plátky
- 80 g gorgonzoly (nivy)
- 250 ml smetany na vaření
- 3 vejce
- špetka soli
- pepř a čerstvé bylinky podle chuti (doporučujeme rozmarýn!)
V robotu vypracujte drobenku ze všech surovin na těsto. Nakonec přidejte vodu a vypracujte hladké těsto. Dejte ho odležet minimálně na 30 minut do lednice. Čas dát si v klidu sklenku rybízáku!
Pak začněte připravovat náplň. Cibuli nakrájenou na proužky lehce osmažte na oleji, aby se trochu leskla (nesmí zhnědnout). Přilijte rybízové víno, sporák nastavte na nejnižším stupni a nechte odpařit alkohol. Poznáte to tak, že výpary přestanou vonět po víně.
Zatímco ucítíte víno ve vzduchu i na jazyku, předehřejte troubu na 170 stupňů. Také si připravte kulatou formu na quiche – vymažte ji máslem a vysypte moukou. Těsto vyválejte na cca 3mm vrstvičku a přeneste ho do formy. Přebytečné okraje odřezte kuchyňským nožem a těsto ve formě ještě párkrát propíchněte vidličkou, aby se v troubě nenafouklo. Dejte předpéct (bez náplně) na cca 8 minut.
Mezitím smíchejte smetanu s vejci a směs osolte. Vedle nakrájejte cibulku, slaninu a nastrouhejte sýr. Pak vyndejte předpečený korpus z trouby, rozsypte na něj rovnoměrně cibulku, slaninu a sýr. Vše zalíjte smetanovou směsí.
Koláč pečte 30 minut, aby zezlátnul, a servírujte ještě teplý. Sklenka rybízového vína k němu sedne nejlépe!