Quiche se slaninou na červeném víně

Vypadá a chutná jako z francouzské pekárny, přitom je velmi nenáročný na přípravu. Až slaný koláč vytáhnete z trouby, té vůni odoláte jen těžko.

 

1 

 

Quiche (čtěte kiš) se dá jíst za tepla i za studena. Taky ho můžete upéct jako dort pro oslavence “slanožrouta”, kterému sladké moc nejede. Když vám náhodou zbyde kousek od večeře, přijde vhod druhý den. Quiche se uleží do druhého dne a bude ještě lepší! Navíc komu by se chtěla chystat snídaně po náročnějším večírku...

 

Až se pustíte do přípravy quiche, těsto určitě nechte odležet – lépe se s ním pak pracuje. Čekání si samozřejmě zkraťte sklenkou Rybízáku. Ovocné víno beztak otevřete už během pečení, protože ho využijete do náplně.

 

Suroviny pro 4 osoby:

Těsto 

  • 150 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 75 g másla (rozkrájené na kostičky)
  • špetka soli
  • 3 lžíce studené vody

 

Náplň

  • 3 červené cibule
  • 200 ml rybízového vína
  • 3 lžíce oleje
  • 100 g slaniny na plátky
  • 80 g gorgonzoly (nivy)
  • 250 ml smetany na vaření
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • pepř a čerstvé bylinky podle chuti (doporučujeme rozmarýn!)

 

3

 

V robotu vypracujte drobenku ze všech surovin na těsto. Nakonec přidejte vodu a vypracujte hladké těsto. Dejte ho odležet minimálně na 30 minut do lednice. Čas dát si v klidu sklenku rybízáku! 

 

Pak začněte připravovat náplň. Cibuli nakrájenou na proužky lehce osmažte na oleji, aby se trochu leskla (nesmí zhnědnout). Přilijte rybízové víno, sporák nastavte na nejnižším stupni a nechte odpařit alkohol. Poznáte to tak, že výpary přestanou vonět po víně.

 

Zatímco ucítíte víno ve vzduchu i na jazyku, předehřejte troubu na 170 stupňů. Také si připravte kulatou formu na quiche – vymažte ji máslem a vysypte moukou. Těsto vyválejte na cca 3mm vrstvičku a přeneste ho do formy. Přebytečné okraje odřezte kuchyňským nožem a těsto ve formě ještě párkrát propíchněte vidličkou, aby se v troubě nenafouklo. Dejte předpéct (bez náplně) na cca 8 minut.

 

Mezitím smíchejte smetanu s vejci a směs osolte. Vedle nakrájejte cibulku, slaninu a nastrouhejte sýr. Pak vyndejte předpečený korpus z trouby, rozsypte na něj rovnoměrně cibulku, slaninu a sýr. Vše zalíjte smetanovou směsí.

 

Koláč pečte 30 minut, aby zezlátnul, a servírujte ještě teplý. Sklenka rybízového vína k němu sedne nejlépe!

 

4