Rybízák na gril: Marináda, střik i svařák

Jedno ovocné víno a několik způsobů, jak udělat letní grilovačku úplně na pohodu. Dva dny předem naložte maso do marinády z Rybízáku. Máte jasno, jaké víno se k němu nejlíp hodí. Mimochodem, ani vegetariáni nepřijdou zkrátka.

 

Depositphotos_141581762_original 2  

 

Zásoby vína (i na druhý den)

 

„Přijdu jen na skleničku.“ To známe! A pak nebude co pít.

 

Raději si připravte dost tekutého materiálu. Co kdyby se večírek protáhl, dorazil někdo další nebo zkrátka hostům pořádně chutnalo. Obvykle se vyplatí rezerva „Co host, to jeden litr vína.“ A že má vaše společnost pěkný splávek? To chce rovnou balíček 7,5 litru Rybízáku, se kterým dvojka vína vyjde na 21,5 Kč! Ať teče proudem rybízové víno, ne vaše peníze.

 

A kdyby náhodou vínko zbylo, jen dobře pro vás. Další den po Rybízáku je bez bolehlavu, takže si ho rádi znovu nalijete. Jen tak pro chuť a na zdraví.

 

Rybízákův líný tip: Nechte také hosty, ať se sami obslouží a vy máte volné ruce. K 5litrové bedně plné Rybízáku si najdou cestu velmi rychle, tomu věřte.

 

Marináda pro masožrouty

 

V sobotu to vypukne? Ve čtvrtek naložte kotletky do marinády. Jako základ použijte rybízové víno, olivový olej, sůl a pepř. K nim přidejte další dobroty podle chuti. Jaký styl zkusíte?

 

  • alá Francie: dijonská hořčice + tymián + bobkový list + nové koření
  • na asijský způsob: koriandr + šalotka + bobkový list + nové koření
  • se sladkým „ocasem“: med + česnek + bobkový list + nové koření
  • po myslivecku: jalovec + česnek + cibule + tymián + bobkový list + nové koření
  • s vůní Provence: oregano + rozmarýn + tymián + česnek + bobkový list

 

Naložené masíčko nechte v lednici až do dne D. Pak ogrilujte a podávejte s hrdostí a se skleničkou Rybízáku.

 

Rybízákův vege tip: Že někteří hosti nedocení kus flákoty? Naložte do marinády sójové plátky nebo tofu (přidejte i trochu sójové omáčky a hodně okořeňte). Plátky chytnou vínem rudou barvu a správný šmak.

 

Depositphotos_134781368_original 2
 

 

Střik na rozjezd, svařák do finiše

 

Nechcete to přepísknout s alkoholem? Rybízák nařeďte jako střik se sodou a ucucávejte celý večer. Až začnete před půlnocí klepat kosu, ohřejte víno s celou skořicí. Svařák aplikujte vnitřně, deku zevně.

 

Rybízákův tip do druhé nohy: Přidejte do svařáku panáčka skořicového Žihadla. Kombinace vína a medového likéru zahřívá i prsty u nohou.