Časté otázky

Kolik alkoholu vína obsahují?

Obsah alkoholu najdete u každého popisku produktu, a to buď přímo v textu nebo v záložce „Další informace“. Samozřejmě tuto informaci najdete i přímo na lahvích.

 

 

Je ve vašich vínech cukr?

Prakticky v každém ovoci najdete cukr, a tak i naše vína obsahují cukr - pouze zbytkový. Po dokvašení už žádný další cukr nepřidáváme, ALE vždy záleží na druhu ovoce.

 

Například hrušky jsou bohaté na fruktózu, a tím pádem dostatečně sladké, Hrušňák proto není třeba doslazovat v žádné fázi výroby. Jenže třešně bývají kyselé, takže aby se vám po vínu nekřivila pusa, je potřeba ovoci pomoci cukrem.

 

Bílý cukr je náš nepřítel! Když už musíme doslazovat, tak doslazujeme pouze čerstvou šťávou z hrušek či hroznů, kterou svaříme na ovocný karamel. A tímto karamelem, který již neobsahuje škodlivou sacharózu, suroviny velmi jemně dosladíme.

 

A co siřičitany? Obsahují je vaše vína?

Ano obsahují, ale můžeme vám garantovat, že doslova jen zrnko písku (konkrétně 0,3 gramu). Siřičitanům se při výrobě ovocných vín vyhnout bohužel nevyhneme, i kdybychom chtěli. Existují totiž druhy ovoce, jako třeba černý rybíz, které již při kvašení produkují malé množství oxidu siřičitého.

 

Bolí po vašich vínech hlava?

Česká legislativa je na takové věci háklivá, takže se k tomu nesmíme moc vyjadřovat. Ale řekneme to takhle: Když vyzunknete láhev za hodinu, navíc na lačno a celou sami, asi víte, co vás čeká. Je to zkrátka jako s každým jiným alkoholem. Doporučujeme přečíst si recenze našich zákazníků a uděláte si obrázek sami.

 

Odkud berete ovoce?

Na kvalitu ovoce jsme psi a osobně si ji u našich dodavatelů hlídáme. Mražené plody nám nesmí přes práh. Často bývají nepříjemně kyselé a žádají si doslazování cukrem. To prostě nechceme. Prioritou je pro nás odběr od českých a slovenských farmářů. Když ovoce není dostatek, nebo neseženeme požadovanou kvalitu, tak až pak jdeme ve výjimečných případech za hranice.

 

Jak mám víno správně skladovat?

Chlad a temno je jistotka - stejně jako u klasických vín z hroznů. Před konzumací umístěte lahev na pár hodin do lednice, hlavně to platí pro bílá (např. Beziňák) a růžová (např. Jahoďák) vínečka. Borůvčák nebo třeba Rybízák je možné pít bez vychlazení stejně jako kdybyste si otevřeli klasické červené víno.

 

Nestíháte víno vychladit včas? Máme pro vás 3 osvědčené tipy, jak rychle vychladit víno.

 

Jaká je trvanlivost vín?

  • Vína ve skle jsou vhodná k archivaci a vydrží i desítky let. Po otevření ale už skladujte víno v lednici a vypijte nejpozději do týdne. Nezkazí se, ale chuť už nebude, co bývala.
  • Vína v PET lahvích garantujeme výdrž až 2 měsíce od data doručení. Nebojte, počítáme s tím, že doručení může trvat několik dní. Kupujeme vysoce kvalitní PET lahve, které se působením alkoholu nerozpouštějí. Když máte láhev rozpitou, doporučujeme ji před uzavřením zmáčknout a tím z ní vytlačit vzduch.
  • Vína v bag in boxech mají trvanlivost až 6 měsíců po doručení - v lednici pak vydrží otevřené až 45 dní po otevření. Sáček zabraňuje oxidaci i po načnutí a do vína se tedy nedostane žádný vzduch.

  

Jsou vína k prodeji po celý rok?

Zásob máme dostatek. Víno zpracováváme vždy na přelomu října a listopadu. Speciály (vína bez siřičitanů) někdy zmizí tak rychle, že nestihneme ani mrknout. Když se to stane, usilovně makáme na další várce, aby speciály byly brzy zpět na e-shopu.

 

Jaký je původ vín?

Česká republika - tady vymýšlíme nové receptury, kvasíme, plníme a skladujeme to nejlepší ovocné víno.♥

 

Nechci kupovat zajíce v pytli. Dá se Rybízák sehnat normálně v obchodě?

Budete-li mít cestu do Frýdku-Místku, stavte se v naší Rybízačí základně, kde máme kamennou prodejnu a ovocnou vinárnu. Moc rádi vás uvidíme! Adresa je Frýdlantská 770, 738 01 Frýdek-Místek. Vše, co máme na e-shopu, si můžete prohlédnout a koupit přímo na místě. A nebo si udělat pohodlí na naší zahrádce a nechat si připravit něco dobrého na zub či do skleničky.

 

Jsme tam, kde teče víno a zábava proudem! Můžete nás potkat na trzích i food festivalech. Možná, že nás ale najdete hned za rohem v obchodě. Koukněte na Rybízačí mapu, kterou průběžně doplňujeme.

 

 

Kde zjistím, na kterých akcích teče Rybízák?

Buď na výše zmíněné Rybízačí mapě a nebo na našem Facebooku v sekci Události. Pro vinárnu tady a pro e-shop tady.

 

Výživové hodnoty našich vín:

Výživové hodnoty jednotlivých vín v gramech na 100 ml hotového výrobku

DRUH VÍNA kJ kcal Tuky Z toho nasycené mastné kyseliny Sacharidy Z toho cukry Bílkoviny Oxid siřičitý SO2 Kyselina sorbová
ANGREŠŤÁK 409 98 0,0 0,0 79 79 0,0 0,111 0,164
BEZIŇÁK 399 95 0,0 0,0 78 78 0,0 0,133 0,152
BORŮVČÁK 409 98 0,0 0,0 79 79 0,0 0,114 0,164
HRUŠŇÁK 404 97 0,0 0,0 79 79 0,0 0,016 0,175
JAHOĎÁK 418 98 0,0 0,0 78 78 0,0 0,014 0,183
MALIŇÁK 413 99 0,0 0,0 78 78 0,0 0,041 0,147
MERUŇÁK 428 102 0,0 0,0 84 84 0,0 0,166 0,150
RYBÍZÁK 413 99 0,0 0,0 76 76 0,0 0,024 0,164
VIŠŇÁK 405 97 0,0 0,0 74 74 0,0 0,091 0,174
OSTATNÍ VÍNA 399 - 430 96 - 103 0,0 0,0 73 - 85 73 - 85 0,0 0,015 - 0,17 0,14 - 0,18
DRUH VÍNA kJ kcal Tuky Z toho nasycené mastné kyseliny
ANGREŠŤÁK 409 98 0,0 0,0
BEZIŇÁK 399 95 0,0 0,0
BORŮVČÁK 409 98 0,0 0,0
HRUŠŇÁK 404 97 0,0 0,0
JAHOĎÁK 418 98 0,0 0,0
MALIŇÁK 413 99 0,0 0,0
MERUŇÁK 428 102 0,0 0,0
RYBÍZÁK 413 99 0,0 0,0
VIŠŇÁK 405 97 0,0 0,0
OSTATNÍ VÍNA 399 - 430 96 - 103 0,0 0,0
DRUH VÍNA Sacharidy Z toho cukry Bílkoviny
ANGREŠŤÁK 79 79 0,0
BEZIŇÁK 78 78 0,0
BORŮVČÁK 79 79 0,0
HRUŠŇÁK 79 79 0,0
JAHOĎÁK 78 78 0,0
MALIŇÁK 78 78 0,0
MERUŇÁK 84 84 0,0
RYBÍZÁK 76 76 0,0
VIŠŇÁK 74 74 0,0
OSTATNÍ VÍNA 73 - 85 73 - 85 0,0
DRUH VÍNA Oxid siřičitý SO2 Kyselina sorbová
ANGREŠŤÁK 0,111 0,164
BEZIŇÁK 0,133 0,152
BORŮVČÁK 0,114 0,164
HRUŠŇÁK 0,016 0,175
JAHOĎÁK 0,014 0,183
MALIŇÁK 0,041 0,147
MERUŇÁK 0,166 0,150
RYBÍZÁK 0,024 0,164
VIŠŇÁK 0,091 0,174
OSTATNÍ VÍNA 0,015 - 0,17 0,14 - 0,18