x

Recept na pumpkin spice latte – lepší než ze Starbucks

Milujete podzim, dýně a vůni skořice ve vzduchu? Pak je tu nápoj přesně pro vás: pumpkin spice latte! Místo fronty ve Starbucks si ho ale tentokrát uděláte doma – levněji, zdravěji a přesně podle své chuti. S naším návodem zvládnete tradiční i veganskou verzi, navíc s tipy, jak si latté vymazlit jako z kavárny. Tak šup – dýňová sezóna začíná!

Dýňová sezóna je tady – a s ní i pumpkin spice latte!

S prvním spadaným listím přichází i každoroční vlna podzimního nadšení – deky, svíčky, dýně… a samozřejmě pumpkin spice latte. Tento krémový kávový nápoj s dýňovým pyré, skořicí a šlehačkou je doslova podzim v hrnku a právem se stal fenoménem. Možná ho znáte hlavně ze Starbucks – ale co když vám řekneme, že doma ho zvládnete udělat chutněji, levněji a zdravěji?

Zatímco v kavárně za něj zaplatíte klidně přes 150 korun, doma si ho připravíte za zlomek ceny. A hlavně: podle sebe. Můžete ho mít bez cukru, s rostlinným mlékem, extra kořením nebo s dýňovým sirupem navíc. Stačí pár běžných surovin a dobrý návod – a vy si vykouzlíte latté, které voní i chutná jako objetí.

Co je pumpkin spice latte a proč je tak populární

Pumpkin spice latte, neboli PSL, je ikonický podzimní nápoj, který spojuje espresso, napěněné mléko, dýňové pyré a voňavou směs koření – skořici, zázvor, hřebíček i muškátový oříšek. Navrch šlehačka a špetka skořice. Výsledek? Hřejivý, krémový zážitek, který každoročně ovládne podzimní menu i sociální sítě.

Nápoj vznikl v roce 2003 jako sezónní specialita od Starbucks, a to s jediným cílem: přinést chuť podzimu do každého kelímku. A povedlo se. PSL se stal symbolem spadaného listí, pletených svetrů a voňavého pečení.

Jeho obliba není náhoda – evokuje nostalgii, voní po domově a je v nabídce jen pár týdnů v roce. Navíc si ho každý může upravit podle sebe – s rostlinným mlékem, méně cukru, nebo extra kořeněné. A pokud se vám nechce čekat na sezónu,, dobrou zprávou je, že si ho zvládnete připravit i doma. Rychle, jednoduše – a přesně podle své chuti.

 dýňové latte recept

Ingredience pro domácí dýňové latte

Na domácí pumpkin spice latte nepotřebujete žádné baristické vybavení ani exotické suroviny. Základem je kvalitní káva, mléko, dýňové pyré a směs koření. Vše běžně seženete v obchodě – nebo si vyrobíte doma.

Co budete potřebovat:

  • 1 espresso nebo silná káva (může být i z moka konvičky nebo French pressu)
  • 200 ml mléka – kravské nebo rostlinné (např. mandlové, ovesné, sójové)
  • 1–2 lžíce dýňového pyré – ideálně domácí, ale postačí i konzervované
  • ½ lžičky koření pumpkin spice – nebo vlastní směs: skořice, muškátový oříšek, zázvor, hřebíček
  • 1 lžička cukru nebo sirupu – javorový, datlový, agávový či klasický třtinový
  • Volitelně: vanilkový extrakt, špetka soli, šlehačka na ozdobu

Jak si udělat dýňové pyré doma

Nakrájejte máslovou dýni na menší kusy, upečte doměkka (cca 40 minut na 180 °C) a rozmixujte dohladka. Pyré skladujte v lednici až 5 dní nebo ho zamrazte do zásoby.

Veganské a bezlaktózové varianty

Použijte mandlové mléko a javorový sirup. Výsledkem je nápoj, který je stejně lahodný, ale lehčí a vhodný i pro vegany.

Jak si připravit pumpkin spice latte krok za krokem

Domácí pumpkin spice latte zvládnete během pár minut. Základem je ohřáté mléko s kořením a pyré, které spojíte s kávou. Níže najdete dvě verze: klasickou a veganskou. Obě chutnají skvěle – záleží jen na vaší chuti a preferencích.

Klasická verze dýňového latte

Postup:

  1. Do malého rendlíku dejte mléko, dýňové pyré, cukr, koření a špetku soli.
  2. Za stálého míchání zahřívejte, dokud směs není horká, ale nevaří se.
  3. Sundejte z plotny a přidejte espresso.
  4. Pokud máte napěňovač, našlehejte mléko do krémové konzistence. Jinak stačí promíchat.
  5. Nalijte do hrnku a podle chuti ozdobte šlehačkou a skořicí.

Veganská a bezlaktózová verze pumpkin spice latte

Postup:

  1. Do hrnce nalijte rostlinné mléko (např. mandlové) a přidejte dýňové pyré, javorový sirup a koření.
  2. Zahřívejte na mírném plameni, dokud není směs horká a voňavá.
  3. Přidejte kávu a vše dobře promíchejte.
  4. Pokud chcete mléko napěnit, přelijte ho do mixéru a krátce promixovat.
  5. Podávejte s veganskou šlehačkou nebo jen tak – horké a voňavé.

Tip: Obě verze si můžete přizpůsobit – méně cukru, více koření, přidat vanilku nebo třeba kokosové mléko. Pumpkin spice latte je hra chutí, kterou máte ve svých rukou.

dýňové latte recept koření

Tipy a triky pro dokonalé domácí latté

I bez profesionálního kávovaru si doma připravíte pumpkin spice latte, které bude nejen chutnat skvěle, ale bude i krásně vypadat. Stačí znát pár jednoduchých triků.

Jak napěnit mléko bez kávovaru

Nemáte napěňovač? Nevadí! Existuje několik způsobů, jak dosáhnout pěny i doma. Pro hustší pěnu použijte plnotučné nebo ovesné baristické mléko.

  • Ruční metla – energicky šlehejte teplé mléko v hrnci.
  • Zavírací sklenice – nalijte teplé mléko do zavařovačky, zavřete a párkrát pořádně protřepejte.
  • Ponorný mixér nebo mixér s nádobou – krátké mixování vytvoří pěnu během pár vteřin.

Čím latté doladit

  • Šlehačka – klasika, která dodá nápoji slavnostní vzhled.
  • Skořice nebo muškátový oříšek – špetka navrch krásně voní a zvýrazní chuť.
  • Domácí dýňový sirup – pokud chcete latté sladší, můžete si připravit sirup ze dýňového pyré, koření a cukru, který budete přidávat podle chuti.

Předem připravené suroviny šetří čas

Chcete mít latté hotové za minutu? Připravte si:

  • Dýňové pyré do krabičky – vydrží několik dní v lednici.
  • Kořenící směs – smíchejte větší množství a uchovávejte v kořence.
  • Domácí sirup – vydrží až týden a využijete ho i do kaší, palačinek nebo jogurtu.

Podzimní hygge v hrnku

Pumpkin spice latte není jen o chuti – je to rituál, který zpomalí čas a zahřeje vás zevnitř. Díky několika snadným krokům si ho připravíte i doma – přesně podle svých představ. Bez zbytečného cukru, s vaším oblíbeným mlékem, a hlavně kdykoli dostanete chuť na doušek podzimu.

Nejčastější otázky

Jak udělat pumpkin spice směs koření doma?

Smíchejte 2 lžičky skořice, ½ lžičky muškátového oříšku, ½ lžičky zázvoru a ¼ lžičky mletého hřebíčku. Uchovávejte v uzavíratelné nádobce.

Můžu použít instantní kávu?

Ano. Rozmíchejte jednu čajovou lžičku instantní kávy ve 30 ml horké vody a použijte ji místo espressa.

Jak dlouho vydrží dýňové pyré v lednici?

Domácí pyré uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici až 5 dní. Pro delší skladování ho zamrazte po menších porcích.

Dá se latté připravit bez mléčné pěny?

Samozřejmě. Pěna dodává texturu, ale na chuti to nic nemění. Stačí ohřáté mléko důkladně promíchat s ostatními surovinami.

Co dělat, když nemám dýňové pyré?

Zkuste použít batátové pyré nebo pyré z pečené mrkve – výsledek bude jiný, ale stejně lahodný. V nejhorším lze nápoj připravit jen s kořením.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz