Recept na pumpkin spice latte – lepší než ze Starbucks
Milujete podzim, dýně a vůni skořice ve vzduchu? Pak je tu nápoj přesně pro vás: pumpkin spice latte! Místo fronty ve Starbucks si ho ale tentokrát uděláte doma – levněji, zdravěji a přesně podle své chuti. S naším návodem zvládnete tradiční i veganskou verzi, navíc s tipy, jak si latté vymazlit jako z kavárny. Tak šup – dýňová sezóna začíná!
Dýňová sezóna je tady – a s ní i pumpkin spice latte!
S prvním spadaným listím přichází i každoroční vlna podzimního nadšení – deky, svíčky, dýně… a samozřejmě pumpkin spice latte. Tento krémový kávový nápoj s dýňovým pyré, skořicí a šlehačkou je doslova podzim v hrnku a právem se stal fenoménem. Možná ho znáte hlavně ze Starbucks – ale co když vám řekneme, že doma ho zvládnete udělat chutněji, levněji a zdravěji?
Zatímco v kavárně za něj zaplatíte klidně přes 150 korun, doma si ho připravíte za zlomek ceny. A hlavně: podle sebe. Můžete ho mít bez cukru, s rostlinným mlékem, extra kořením nebo s dýňovým sirupem navíc. Stačí pár běžných surovin a dobrý návod – a vy si vykouzlíte latté, které voní i chutná jako objetí.
Co je pumpkin spice latte a proč je tak populární
Pumpkin spice latte, neboli PSL, je ikonický podzimní nápoj, který spojuje espresso, napěněné mléko, dýňové pyré a voňavou směs koření – skořici, zázvor, hřebíček i muškátový oříšek. Navrch šlehačka a špetka skořice. Výsledek? Hřejivý, krémový zážitek, který každoročně ovládne podzimní menu i sociální sítě.
Nápoj vznikl v roce 2003 jako sezónní specialita od Starbucks, a to s jediným cílem: přinést chuť podzimu do každého kelímku. A povedlo se. PSL se stal symbolem spadaného listí, pletených svetrů a voňavého pečení.
Jeho obliba není náhoda – evokuje nostalgii, voní po domově a je v nabídce jen pár týdnů v roce. Navíc si ho každý může upravit podle sebe – s rostlinným mlékem, méně cukru, nebo extra kořeněné. A pokud se vám nechce čekat na sezónu,, dobrou zprávou je, že si ho zvládnete připravit i doma. Rychle, jednoduše – a přesně podle své chuti.

Ingredience pro domácí dýňové latte
Na domácí pumpkin spice latte nepotřebujete žádné baristické vybavení ani exotické suroviny. Základem je kvalitní káva, mléko, dýňové pyré a směs koření. Vše běžně seženete v obchodě – nebo si vyrobíte doma.
Co budete potřebovat:
- 1 espresso nebo silná káva (může být i z moka konvičky nebo French pressu)
- 200 ml mléka – kravské nebo rostlinné (např. mandlové, ovesné, sójové)
- 1–2 lžíce dýňového pyré – ideálně domácí, ale postačí i konzervované
- ½ lžičky koření pumpkin spice – nebo vlastní směs: skořice, muškátový oříšek, zázvor, hřebíček
- 1 lžička cukru nebo sirupu – javorový, datlový, agávový či klasický třtinový
- Volitelně: vanilkový extrakt, špetka soli, šlehačka na ozdobu
Jak si udělat dýňové pyré doma
Nakrájejte máslovou dýni na menší kusy, upečte doměkka (cca 40 minut na 180 °C) a rozmixujte dohladka. Pyré skladujte v lednici až 5 dní nebo ho zamrazte do zásoby.
Veganské a bezlaktózové varianty
Použijte mandlové mléko a javorový sirup. Výsledkem je nápoj, který je stejně lahodný, ale lehčí a vhodný i pro vegany.
Jak si připravit pumpkin spice latte krok za krokem
Domácí pumpkin spice latte zvládnete během pár minut. Základem je ohřáté mléko s kořením a pyré, které spojíte s kávou. Níže najdete dvě verze: klasickou a veganskou. Obě chutnají skvěle – záleží jen na vaší chuti a preferencích.
Klasická verze dýňového latte
Postup:
- Do malého rendlíku dejte mléko, dýňové pyré, cukr, koření a špetku soli.
- Za stálého míchání zahřívejte, dokud směs není horká, ale nevaří se.
- Sundejte z plotny a přidejte espresso.
- Pokud máte napěňovač, našlehejte mléko do krémové konzistence. Jinak stačí promíchat.
- Nalijte do hrnku a podle chuti ozdobte šlehačkou a skořicí.
Veganská a bezlaktózová verze pumpkin spice latte
Postup:
- Do hrnce nalijte rostlinné mléko (např. mandlové) a přidejte dýňové pyré, javorový sirup a koření.
- Zahřívejte na mírném plameni, dokud není směs horká a voňavá.
- Přidejte kávu a vše dobře promíchejte.
- Pokud chcete mléko napěnit, přelijte ho do mixéru a krátce promixovat.
- Podávejte s veganskou šlehačkou nebo jen tak – horké a voňavé.
Tip: Obě verze si můžete přizpůsobit – méně cukru, více koření, přidat vanilku nebo třeba kokosové mléko. Pumpkin spice latte je hra chutí, kterou máte ve svých rukou.

Tipy a triky pro dokonalé domácí latté
I bez profesionálního kávovaru si doma připravíte pumpkin spice latte, které bude nejen chutnat skvěle, ale bude i krásně vypadat. Stačí znát pár jednoduchých triků.
Jak napěnit mléko bez kávovaru
Nemáte napěňovač? Nevadí! Existuje několik způsobů, jak dosáhnout pěny i doma. Pro hustší pěnu použijte plnotučné nebo ovesné baristické mléko.
- Ruční metla – energicky šlehejte teplé mléko v hrnci.
- Zavírací sklenice – nalijte teplé mléko do zavařovačky, zavřete a párkrát pořádně protřepejte.
- Ponorný mixér nebo mixér s nádobou – krátké mixování vytvoří pěnu během pár vteřin.
Čím latté doladit
- Šlehačka – klasika, která dodá nápoji slavnostní vzhled.
- Skořice nebo muškátový oříšek – špetka navrch krásně voní a zvýrazní chuť.
- Domácí dýňový sirup – pokud chcete latté sladší, můžete si připravit sirup ze dýňového pyré, koření a cukru, který budete přidávat podle chuti.
Předem připravené suroviny šetří čas
Chcete mít latté hotové za minutu? Připravte si:
- Dýňové pyré do krabičky – vydrží několik dní v lednici.
- Kořenící směs – smíchejte větší množství a uchovávejte v kořence.
- Domácí sirup – vydrží až týden a využijete ho i do kaší, palačinek nebo jogurtu.
Podzimní hygge v hrnku
Pumpkin spice latte není jen o chuti – je to rituál, který zpomalí čas a zahřeje vás zevnitř. Díky několika snadným krokům si ho připravíte i doma – přesně podle svých představ. Bez zbytečného cukru, s vaším oblíbeným mlékem, a hlavně kdykoli dostanete chuť na doušek podzimu.
Nejčastější otázky
Jak udělat pumpkin spice směs koření doma?
Smíchejte 2 lžičky skořice, ½ lžičky muškátového oříšku, ½ lžičky zázvoru a ¼ lžičky mletého hřebíčku. Uchovávejte v uzavíratelné nádobce.
Můžu použít instantní kávu?
Ano. Rozmíchejte jednu čajovou lžičku instantní kávy ve 30 ml horké vody a použijte ji místo espressa.
Jak dlouho vydrží dýňové pyré v lednici?
Domácí pyré uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici až 5 dní. Pro delší skladování ho zamrazte po menších porcích.
Dá se latté připravit bez mléčné pěny?
Samozřejmě. Pěna dodává texturu, ale na chuti to nic nemění. Stačí ohřáté mléko důkladně promíchat s ostatními surovinami.
Co dělat, když nemám dýňové pyré?
Zkuste použít batátové pyré nebo pyré z pečené mrkve – výsledek bude jiný, ale stejně lahodný. V nejhorším lze nápoj připravit jen s kořením.