x

Mlsání bez nudy: banánky v čokoládě ve třech variantách

Banánky v čokoládě – jednoduché, ale geniální spojení ovoce a sladké polevy, které nikdy neomrzí. Ať už toužíte po rychlém mlsání z mrazáku, trochu gurmánském zážitku s karamelem, nebo připravujete vánoční cukroví, máme pro vás tři varianty, které vás dostanou. Všechny jsou snadné, ale přitom působivé a hlavně... velmi návykové.

Jakou čokoládu na banánky koupit

Výběr čokolády ovlivní výsledek víc, než čekáte. Kvalitní hořká dodá banánu elegantní hořkosladkou rovnováhu, mléčná zjemní chuť a bílá potěší ty, kdo mají rádi sladší kombinace. Pokud chcete extra efekt, sáhněte po čokoládě s vyšším podílem kakaa (ideálně 60 % a více). Lépe tuhne, nepraská a na banánku hezky drží. Skvěle funguje i čokoláda bez přidaného cukru nebo s příchutí, třeba pomerančová nebo mátová.

Mražené banánky s čokoládou a oříšky

Mražené čokoládové banánky jsou geniálně jednoduchý dezert, který zvládnete za pár minut. A výsledek? Osvěžující, křupavý a božsky čokoládový.

Postup krok za krokem

  1. Zralé, ale ještě tvrdé banány oloupejte a rozkrojte na poloviny nebo třetiny.
  2. Propíchněte je špejlí nebo dřevěnou tyčkou a dejte alespoň na 1 hodinu zamrazit.
  3. Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu: hořkou, mléčnou nebo klidně bílou.
  4. Zmražené banány máčejte v čokoládě a ihned posypte nasekanými oříšky, kokosem nebo třeba lyofilizovaným ovocem.
  5. Nechte zatuhnout na pečicím papíře v mrazáku a podávejte rovnou z něj.

Tipy, jak banánky vylepšit a skladovat

Skvělým doplňkem může být i arašídové máslo. Natřete ho tenkou vrstvou na banán ještě před máčením. Pokud použijete kvalitní čokoládu s trochou kokosového oleje, bude se lépe roztírat i krájet. V mrazáku vydrží až 2 týdny, ale zpravidla zmizí mnohem dřív.

ČOKOBANÁNEK OD RYBÍZÁKU
Tekutý čoko-banánový dezert v lahvi
Sladké ovocné víno, kde se potkává čokoláda s banánem. Na večerní pohodu, k desertu i jen tak, když máte chuť na něco opravdu mňam.
Ochutnat Čokobanánek ›
Tip: Skvělý k dezertům, palačinkám i jako sladká tečka po večeři.
Čokobanánek ovocné víno s příchutí čokolády a banánu

Karamelové banánky s mořskou solí

Spojení karamelu, čokolády a banánu zní možná trochu dekadentně, ale právě to z něj dělá nezapomenutelný chuťový zážitek. Stačí pár surovin a proměníte obyčejný banán v malý luxusní dezert.

Rychlý recept na domácí karamel

Do pánve nasypte 100 g krupicového cukru a nechte na mírném plameni pomalu rozpustit. Jakmile cukr zkaramelizuje do jantarové barvy, vmíchejte 50 g másla a 100 ml smetany ke šlehání. Za stálého míchání provařte a nechte trochu zchladnout. Banánky (nakrájené na menší kousky) přelijte ještě teplým karamelem a dejte krátce ztuhnout do lednice.

Mořská sůl? Říkáme ano!

Mořská sůl v tomto případě není jen efektní ozdobou. Zvýrazní sladkost karamelu a vybalancuje celou dobrotu. Použijte jemně mletou sůl nebo pár vloček na každý kousek, ideálně až po namáčení v čokoládě. Chuť bude výraznější, ale nepřebije banán.

banánky v čokoládě s posypem

Banánky v čokoládě jako vánoční cukroví

Ne všechny banánky musí být z čerstvého ovoce. Ty vánoční se vyrábějí z lineckého těsta, které se po upečení slepuje krémem a máčí v čokoládě. Výsledek je křehký, jemný a perfektně ladí s ostatním cukrovím na slavnostním stole.

Tradiční recept z lineckého těsta

Základ tvoří klasické těsto:

  • 140 g hladké mouky
  • 90 g másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 žloutek

Z ingrediencí vypracujte hladké těsto, zabalte do fólie a nechte odležet v lednici (alespoň hodinu). Poté vyválejte plát asi 3 mm silný a vykrajujte podlouhlé banánky. Pečte při 170 °C dozlatova.

Čím banánky slepit a jak je máčet, aby vypadaly jako od profíka

Banánky se tradičně slepují máslovým nebo kakaovým krémem. Skvěle funguje i jednoduchý čokoládový ganache: 100 ml smetany ohřejte a vmíchejte do ní 100 g kvalitní čokolády. Nechte vychladnout a ztuhnout.

Slepené banánky namáčejte z poloviny do rozpuštěné čokolády, Položte je na pečicí papír a nechte zatuhnout. Pokud chcete extra efekt, posypte ještě nezaschlou polevu jemně nadrcenými oříšky nebo zlatým práškem na zdobení.

banánky v čokoládě vánoční cukroví

Banánky, jak jste je možná ještě neochutnali

Banánky v čokoládě mají pověst tradičního cukroví, které se rok co rok objeví na sváteční míse. Ale co když jim dáte nový kabát? Místo lineckého těsta zkuste mraženou verzi s oříšky nebo jemný karamel se špetkou mořské soli. Chutnají jinak, vypadají jinak, a přesto voní domovem. Cukroví nemusí být složité, aby zaujalo. Stačí jeden nápad, trocha čokolády a otevřenost zkusit něco, co se nedělá podle šablony.

Časté otázky a odpovědi

Jaké banány jsou nejlepší?

Nejlépe se pracuje s banány, které jsou zralé, ale stále pevné. Pokud jsou přezrálé, budou se při krájení nebo máčení trhat. Na vánoční verzi samozřejmě použijete těsto. Tam na zralosti ovoce nezáleží.

Jak zabránit čokoládě, aby se lámala nebo matněla?

Klíčem je správná teplota. Rozpuštěnou čokoládu nenechte příliš zchladnout, ale ani ji nepřehřívejte. Přidání lžičky kokosového oleje pomůže k hladkému, lesklému výsledku. Po namáčení nechte banánky zatuhnout při pokojové teplotě, ne v lednici – tam by čokoláda zmatněla.

Můžu banánky máčené v čokoládě skladovat v mrazáku?

Ano, ale pouze ty mražené z čerstvého ovoce. Vydrží až dva týdny, ideálně zabalené v uzavíratelné krabičce. Cukroví z těsta ale patří do chladu, ne do mrazáku. Hrozilo by rozmočení po rozmrazení.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz