(ne)Vinná omáčka k masu a zelenině

Tahle vinná omáčka je trefa do černého rybízu! Vyšvihněte se na večeři touto jednoduchou dobrotou – ladí ke steaku, grilované zelenině nebo zapečenému sýru. Doporučujeme zkusit třeba řecký sýr haloumi, který drží tvar a výborně chutná (k němu omáčku tolik nesolte).

 

1

 

Z vlastní zkušenosti doporučujeme připravit omáčku několik dní předem. Odleželá totiž chutná ještě líp!

 

Omáčka taky řeší, jaké víno se hodí k večeři. Rybízák totiž použijete jako základ omáčky i k servírování – na povzbuzení chuti a k osvěžení.

 

Suroviny pro 2 osoby:

  • 300 ml rybízového vína
  • 3 velké šalotky
  • 600 ml hovězího vývaru (pro vegetariány zeleninový vývar)
  • 6 snítek čerstvého tymiánu
  • špetka soli a pepře
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 8 lžic másla

 

2

 

Cibuli nakrájejte na jemno a nechte zpěnit na polovině másla. K cibuli přidejte rybízové víno, vývar, tymián, sůl, pepř, cukr a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte přibližně 30 minut.

 

Mezitím v kastrůlku rozpusťte druhou půlku másla. Přidejte do něj mouku a míchejte směs metličkou tak, aby vám vznikla hladká jíška.

 

Až z výparů omáčky neucítíte alkohol, vyndejte snítky tymiánu a snižte oheň na nejnižší stupeň. Postupně přidávejte jíšku, která omáčku zahustí. Metličkou vše prošlehejte v jemnou hladkou omáčku, která se pěkně táhne po vařečce.

 

Hotovou omáčku nechte přes noc odležet. V uzavřené nádobě v chladu vydrží až 2 týdny. Stačí ji pak kdykoliv ohřát (nebo na ni chodit s kouskem chleba do lednice).

 

3

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz