(ne)Vinná omáčka k masu a zelenině
Tahle vinná omáčka je trefa do černého rybízu! Vyšvihněte se na večeři touto jednoduchou dobrotou – ladí ke steaku, grilované zelenině nebo zapečenému sýru. Doporučujeme zkusit třeba řecký sýr haloumi, který drží tvar a výborně chutná (k němu omáčku tolik nesolte).
Z vlastní zkušenosti doporučujeme připravit omáčku několik dní předem. Odleželá totiž chutná ještě líp!
Omáčka taky řeší, jaké víno se hodí k večeři. Rybízák totiž použijete jako základ omáčky i k servírování – na povzbuzení chuti a k osvěžení.
Suroviny pro 2 osoby:
- 300 ml rybízového vína
- 3 velké šalotky
- 600 ml hovězího vývaru (pro vegetariány zeleninový vývar)
- 6 snítek čerstvého tymiánu
- špetka soli a pepře
- 1 lžička třtinového cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 8 lžic másla
Cibuli nakrájejte na jemno a nechte zpěnit na polovině másla. K cibuli přidejte rybízové víno, vývar, tymián, sůl, pepř, cukr a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte přibližně 30 minut.
Mezitím v kastrůlku rozpusťte druhou půlku másla. Přidejte do něj mouku a míchejte směs metličkou tak, aby vám vznikla hladká jíška.
Až z výparů omáčky neucítíte alkohol, vyndejte snítky tymiánu a snižte oheň na nejnižší stupeň. Postupně přidávejte jíšku, která omáčku zahustí. Metličkou vše prošlehejte v jemnou hladkou omáčku, která se pěkně táhne po vařečce.
Hotovou omáčku nechte přes noc odležet. V uzavřené nádobě v chladu vydrží až 2 týdny. Stačí ji pak kdykoliv ohřát (nebo na ni chodit s kouskem chleba do lednice).