Černý rybíz na 5 způsobů: Zkuste ho tekutý nebo naslano

Podívejte se, jak použít černý rybíz a předtím vás to nenapadlo. Šťavnaté a megazdravé bobule chutnají božsky!

 

Depositphotos_30183495_original 

 

Černý rybíz léčí – a bez chemie

 

V kanceláři nebo v autě hučí klimatizace, na večerní procházku zapomenete svetr... a viróza je na světě! Na pomoc si vezměte právě černý rybíz, který je nabušený vitamínem C. Proto nám z něj babičky chystaly čaj nebo sirupy.

 

Máme vyzkoušený extra silný sirup na nachlazení, který na rozdíl od sirupů z lékárny neobsahuje konzervační látky. Základ tvoří šťáva z černého rybízu a český lipový med, k tomu tam najdete jitrocel kopinatý, mateřídoušku nebo třeba eukalyptus. Sirup pořádně rozpouští hleny a zklidňuje sliznici, takže se vám lépe odkašlává a v noci se nebudíte kašlem. A navíc je mňam!

 

Sladká svačinka

 

Černý rybíz na zahradě je hotový poklad! Natrhané bobule omyjte a přidejte do ovocného salátu. Nebo rozmixujte s banánem a pijte jako smoothie. Samotnou kaši z bobulí oslaďte medem nebo cukrem a zamrazte v tvořítku na led – stačí jedna kostka hozená do vody a máte připravenou svěží limonádu.

 

Na neděli připravte klasický drobenkový koláč s černým rybízem. Vždycky do něj přidejte tvaroh jako základ, protože zneutralizuje kyselou chuť rybízu.

 

Depositphotos_107547576_original

 

Černý rybíz na chleba

 

Babička vám mazala chleba rybízovou marmeládou, ale vám připadala moc kyselá? Zkuste český med s černým rybízem. Vyrábí ho rodinná firma Jankar profi, od kterých odebíráme také skvělou medovinu.

 

Bucláček plný medu se hodí na oslazení čaje, na namazání pečiva ke snídani nebo jen tak na lžičku. Kromě černého rybízu máme ještě ovocný med s jahodou, angreštem nebo višní.

 

Tekuté ovoce na večer

 

Naše klasické rybízové víno sbírá parádní hodnocení na Heuréce i na Facebooku. Chutná vám totiž na všechny způsoby – vychlazené, namíchané se sodou jako koktejl nebo ohřáté jako svařák.

 

Rybízákův party tip: Čekáte víc lidí? Jedna lahev opravdu nestačí, zato 5l bedna rybízáku zvládne vypít parta lidí. A co zbyde, to se nezkazí. Víno vydrží v boxu klidně další týden.

 

Depositphotos_150958060_original

 

Ke slanině a steakům

 

Zkuste v kuchyni nahradit červené víno tím rybízovým. Nás nadchnul quiche s cibulí a slaninou, slaný koláč jak z francouzského pekařství.

 

Ovocné víno se hodí také k podlévání červeného masa – a alkohol se varem vypaří, maso pustí šťávu a máte k němu parádní vinnou omáčku. Na rybízák rozhodně nezapomeňte při letních grilovačkách. Připravíte z něj super marinádu a zároveň ho vychlazené servírujete hostům. Sommeliér kývá souhlasně hlavou.

 

Rybízákův masový tip: Jak naložit maso a které koření použít? Inspirujte se recepty ve článku Rybízák na gril »