Karamelová zmrzlina s polevou z Žihadla

Luxusní dezert vám zabere 20 minut a přitom je z ingrediencí, které máte doma. Potřebujete k ní navíc jen medový likér, který s cukrem vytvoří redukci jemnou jako sirup. A hlavně, likér se dá upíjet i během vaření.

 

19720164_1593641497321840_1756595659_o

 

Karamel a zmrzlinu připravte den předem, zbytek zvládnete 15 minut před servírováním.

 

Karamelová zmrzlina z řeckého jogurtu se nedá s kupovanou ani srovnat! Dietáři můžou zhřešit samotnou jogurtovou zmrzlinu, panáka medového likéru si nalijou na tajňačku k tomu. Rodičům nemusíme zdůrazňovat, že dětem nandají zmrzlinu bez medovo-alkoholové redukce. Holt si za ně dejte dvojitou dávku!

 

Suroviny pro 4 osoby:

  • 75 ml medového likéru
  • 105 g cukru krupice (50 g na redukci a 55 g na karamel)
  • 5 lžic javorového sirupu nebo medu
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 500 g řeckého jogurtu
  • 45 g smetany ke šlehání
  • 25 g másla, rozkrájené na kostičky
  • šťáva z jednoho citronu
  • špetka soli
  • na posypání 5 lžic burákového másla nebo hrst burských oříšků

 

Nejdřív připravte karamel. Ohřejte smetanu a vedle na pánvi s vyšším okrajem nechte zkaramelizovat cukr. Cukr nechte úpně rozpustit, aniž byste ho míchali. Poté přidejte studené máslo a vše promíchejte. Nakonec vlijte ohřátou smetanu, přidejte špetku soli a míchejte, dokud se vše nespojí v hladkou polevu. Nechte zchladnout a vrhněte se na zmrzlinu (zatím jen na její přípravu).

 

Jogurt vyšlehejte s javorovým sirupem, třtinovým cukrem a citronovou šťávou. Směs přelijte do uzavíratelné dózy a lžící přidejte zchladlý karamel. Směs mírně promíchejte, aby byla zmrzlina hezky mramorovaná. Vložte ji pak do mrazáku na minimálně 6 hodin, ideálně ovšem přes noc. Tady vás čeká nejtěžší úkol... nesníst ji, než ji polijete sladkou polevou!

 

Už je čas na dezert? Pusťte se do přípravy toho nejlepšího na konec – medové redukce! Stačí cca 15 minut před servírováním. Likér dejte do hrnce spolu s cukrem a nechte vše na nejnižším stupni svařit na pořadovanou konzistenci. Nechte zredukovat přibližně 10 minut – od oka uvidíte, že kapaliny ubyde). Výsledná konzistence by se měla podobat sirupu.

 

A konečně servírujte! Pořádný kopeček zmrzliny ozdobte lžící burákového másla, trochou buráků a hlavně pořádnou porcí redukce! Pak rozlijte do panáčků zbytek medového likéru a užívejte medového léta.

 

19850703_1593641470655176_249662121_o